Inspiratie

25 mei 2014 -  

Vandaag ben ik aan een nieuw boek begonnen. Het gaat over Fransje van tien, die in een klein dorp woont en op school erg wordt gepest, laten we zeggen door Piertje van de Sar. Tot opluchting van Frans verdrinkt zijn plaaggeest en Frans is de enige getuige. De vraag is of het wel echt een ongeluk was. Als hij oud is, gaat Frans terug naar zijn dorp, naar de plek waar Piertje is verdronken. In zijn herinnering beleeft hij alles wat er zestig jaar geleden gebeurde, opnieuw. Hij komt tot de conclusie dat  hij als ongestrafte moordenaar door het leven is gegaan. Frans berooft zich van het leven op de oude plaats delict, op dezelfde manier waarop zijn slachtoffer is omgekomen. Premisse: misdaad wreekt zichzelf.
Bovenaan mijn scherm heb ik al getypt:

Hoofdstuk 1

Daarna heb ik peinzend naar buiten gestaard. Voor mijn raam staat een els met glanzende bladeren met als achtergrond een blauwe lucht. Er loopt een lelijke hond langs die een meisje achter zich aan trekt. Niet alle honden lijken op hun baasje, zie ik. Het is tien uur. Tijd voor koffie.
Als ik terugkom kijkt mijn woest en ledig scherm me verwijtend aan. Ik klik op de buienradar. In heel Nederland ligt de blauwe lucht op de grond. Schrijven is 5% inspiratie en 95% transpiratie, zeggen ze.  Hoog in de lucht cirkelt een buizerd. Hoofdstuk 1, staat er. Als vliegenpoep op het lege doek van een schilder. Ik klik op het rode stipje links boven op mijn scherm.  Wilt u de wijzigingen in document 1 opslaan, vraagt de machine.
Sommige schrijvers maken elke dag een lange wandeling om inspiratie op te doen. Vandaag ga ik 95% inspiratie opdoen. Nu ik de afloop van mijn boek al heb verklapt, moet ik tóch een nieuwe plot bedenken.
Niet  opslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*