Krokussen in september

9 september 2014 -  

herfsttijloosToen ik vanmorgen de deur uitging, zag ik ze staan. Ik was stomverbaasd want ik weet zeker dat ze er gisteren niet stonden: een pol bloeiende krokussen in mijn voortuin. Weliswaar ben ik geen bioloog, maar krokussen horen in het vroege voorjaar te bloeien, dat weet ik wel, en het is nu half september.
Ze zijn paars en drie keer zo groot als de grootste krokus die ik ooit heb gezien en ik ben tweeënzeventig. De hele dag heb ik aan die mega-krokussen lopen denken die daar als een schitterend boeket tussen overwegend onkruid (want ik ben een slordige tuinier) staan te bloeien.
In dit soort gevallen raadpleeg ik John, mijn buurman. John is weliswaar belastingconsulent, maar afkomstig uit Wageningen, en daar heerst volgens John een soort kennisepidemie. Driekwart van de Wageningers werkt als onderzoeker, analist, student of professor bij de landbouwuniversiteit of bij een onderzoekinstituut. De dichtheid van bloemen- en plantenexperts in Wageningen is volgens John zo groot, dat normale burgers die niets met de universiteit te maken hebben, zoals kennissen van onderzoekers, maar ook bakkers, schilders, leerkrachten van lagere en middelbare scholen, en zelfs belastingconsulenten zoals hijzelf, met die kennis zijn besmet.

Ik ben geneigd hem te geloven omdat hij me al verschillende nuttige adviezen heeft gegeven. Nog dit voorjaar raadde hij me aan om een onkruidbestrijdingsmiddel waarvan ik de naam vergeten ben op de brandnetels in de achtertuin te spuiten in plaats van ze om te schoffelen. ‘Je moet het doen als het windstil is,’ zei hij. Het bleek een effectief middel te zijn: niet alleen tegen brandnetels maar ook tegen rozen, tulpen, vergeet-mij-nietjes en vlinderstruiken, zodat mijn tuin in korte tijd veel weg had van een heideveld na twee maanden droogte, een dag nadat iemand er achteloos een sigarettenpeuk in had gegooid. Toen ik hem het resultaat liet zien, zei hij: ‘Ik zei ook: als het windstil is’.

Dus ik consulteer John om het natuurverschijnsel in mijn voortuin te verklaren. John kijkt, legt zijn duim onder zijn kin en zijn wijsvinger langs zijn neus, fronst en knikt nadenkend.
‘Een genetisch gemanipuleerde krokus,’ concludeert hij. ‘Daarom zijn ze zo groot en bloeien ze op de verkeerde tijd. Zo’n nieuwe krokus brengt veel geld op, want iedereen wil in september graag bloeiende krokussen in zijn tuin. Kan ik een paar bolletjes van je krijgen, als ze zijn uitgebloeid?’
‘Maar hoe komen die krokussen hier terecht?’ vraag ik naïef. ‘Ik heb ze niet geplant.’ John heeft ook daar uitgesproken ideeën over.
‘Waarschijnlijk hebben onderzoekers ze stiekem in allerlei tuinen geplant. Zo voorkomen ze dat activisten die tegen genetische manipulatie zijn, de proefvelden verwoesten en kunnen ze toch de resultaten van hun onderzoek bekijken. Je moet eens met Henk Jansen gaan praten, drie huizen verder, die werkt in Wageningen bij New-Gene. Hij weet hier vast meer vanaf, al zal hij dat natuurlijk ontkennen.’
‘Is dat niet wat ver gezocht, John, hoe weet je dit allemaal?’
‘Ik heb in Wageningen gewoond,’ zegt John op een manier die mijn laatste twijfel moet wegnemen.
De oude mevrouw Bloem van de overkant laat haar hondje uit. Ze ziet ons naar de krokussen kijken.
‘Die herfsttijloos is mooi hè?’ zegt ze.
‘Herfsttijloos,’ zeg ik terwijl ik mijn tuin afspeur. ‘Wat bedoelt u?’
‘Die paarse daar,’ zegt ze en wijst naar de reuzenkrokussen.
‘Dat zijn krokussen,’ zeg ik en fluister samenzweerderig: ‘Waarschijnlijk genetisch gemanipuleerd.’
Mevrouw Bloem barst in lachen uit. ‘Krokussen in september?’ roept ze. ‘Buurman toch, krokussen bloeien in maart!’
‘Wat denk jij ervan John?’ vraag ik.
John is verdwenen. Weggelopen zonder iets te zeggen. Een beetje stijlloos, vind ik. Hij zal het wel druk hebben met zijn belastingformulieren.

Hoewel, in september…

2 Reacties op Krokussen in september

 1. han schreef:

  Wat een geweldig verhaal Tinus! Misschien kun je op Facebook de meest pakkende zin als titel opschrijven, zodat het aantrekkelijker is om het hele verhaal te lezen? Liefs Han

 2. Milly schreef:

  Beste Martinus,

  Er bestaan krokussen die altijd in september bloeien: http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=Krokus
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Krokus
  Volgens wikipedia gaat het om de krokus speciosus.

  Milly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*