Martinus

tinus portret web IMG_0869

Martinus de Kam werd in de winter van 1942 geboren in Wolphaartsdijk, een dorp op het eiland Zuid-Beveland in Zeeland. Hij groeide op in een gehucht dat Oud-Sabbinge heet. Vanuit zijn slaapkamerraam keek hij uit op de zeedijk die 500 meter verder lag. Het water achter die dijk heet nu Veerse Meer, maar toen Martinus klein was, heette het nog Zandkreek. Twee keer per dag stroomde het water heel hard tussen de eilanden Noord-Beveland en Zuid-Beveland door. Bij vloed van de Noordzee naar de Oosterschelde, en bij eb weer terug. Hij speelde daar spannende spelletjes zoals een dijk bouwen van klei in een diepe kreek, of varen op een oude deur.

Toen Martinus 11 jaar was, kwam de watersnood. Een verschrikkelijke ramp waarbij meer dan 1800 mensen en honderdduizenden dieren verdronken. In zijn dorp verdronken 12 mensen.

Martinus de KamIn 1963 verhuisde hij naar Wageningen, waar hij ging werken op een instituut waar hij onderzoek deed aan de ziekten van bomen.

In 1991 vertrok hij naar de tropen. In Indonesië en in Afrika ging hij bos- en natuurgebieden beheren, en helpen om de regenwouden daar te beschermen.

plankwortels IMG_1428Toen hij met pensioen was, werd het schrijven van verhalen en boeken zijn grote passie. Je zult niet verbaasd zijn dat zijn eerste boek, ‘Uso in de Oosterschelde’, zich afspeelt in Zeeland. Zijn tweede boek, ‘Met een zakmes door de jungle’, speelt zich af in het tropisch regenwoud van Kameroen. In oktober 2013 verscheen zijn derde boek, “NEHALENNIA het laatste offer’, Een spannend verhaal dat zich opnieuw in Zeeland afspeelt, in de tijd van de Romeinen. Wil jij alles over de geschiedenis van Zeeland weten? Dan is ‘NEHALENNIA het laatste offer’ een must!
Over deze drie boeken kun je op deze site meer te weten komen.

vandaag is morgen close-up IMG_1893

Behalve jeugdboeken schrijft Martinus ook korte verhalen voor volwassenen, en af en toe een gedicht.
Het gedicht hiernaast op de foto hing in 2014 een half jaar lang aan de buitenmuur van de bibliotheek in Wageningen.

Reacties zijn gesloten.