Nehalennia

nehalennia_300NEHALENNIA, het laatste offer
Het is de derde eeuw na Chr.  De streek die nu Zeeland heet, wordt geteisterd door stormvloeden en brute invallen van de Franken. De Romeinen trekken weg uit het gebied.

Freio is veertien jaar en moet voor de boerderij van zijn ouders zorgen en zijn familie beschermen. Zijn vader Paluso is per schip vertrokken voor een gevaarlijke reis. Freio gelooft heilig dat NEHALENNIA, beschermgodin van de zeevaarders, de enige is die Paluso veilig thuis kan brengen. Om haar gunstig te stemmen moet hij een gelofte afleggen: als zijn vader behouden terugkeert moet hij de Godin een offersteen aanbieden. Freio staat voor een onmogelijke opgave, want alleen reders en rijke handelaren kunnen zo’n steen bemachtigen en Freio is een arme boer…

het laatste offer

het laatste offer

Dan verschijnt het mysterieuze meisje Iden. Waar komt ze vandaan, wat is er gebeurd waardoor ze niet wil spreken? Of is dat te erg voor woorden? Kan Iden Freio helpen om de offersteen te bemachtigen? En is de Godin eigenlijk wel zo machtig als iedereen beweert?

NEHALENNIA, het laatste offer
Uitgave: De Drvkkery /Schrijverspodium, 2013. 120pp.
 Omslagillustratie: Iris Compiet
ISBN/EAN 978-90-70174-86-6
Bij het schrijven van dit boek kreeg ik hulp van De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland in Middelburg, en van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

 Verkrijgbaar in de boekhandel

De Tempel van NEHALENNIA die door Iris Compiet op de cover staat afgebeeld, is nagebouwd. Hij staat aan de haven van Colijnsplaat op Noord-Beveland. De havenplaats Ganuenta lag in de derde eeuw ten noorden van dit dorp. Resten ervan zijn in de Oosterschelde gevonden. In NEHALENNIA het laatste offer speelt Ganuenta een belangrijke rol.

LEZERS OVER NEHALENNIA het laatste offer:

“Je Nehalennia boek in één ruk uitgelezen, Martinus. Prachtig! Spannend en interessant. Mooie sfeer van die mysterieuze 3e eeuw na Chr. Dat rijzende water, het vertrek van de Romeinen, de bevolking die op de schorren en in de moerassen probeert te overleven, de strooptochten van de Franken, en daartussendoor dat mooie verhaal van die altaarsteen. Chapeau!”
Rob Ruggenberg, aug. 2014.

‘Ik heb het net in één adem uitgelezen, geweldig! Zooo jammer om het uit te hebben’.
Anneke Wiltink, okt. 2013

‘Hallo Martinus, ik wil je even vertellen dat ik erg genoten heb van je boek Nehalennia: het is goed geschreven en je wordt helemaal in het verhaal gezogen’.
Johanna Kruit, okt. 2013

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Goed gedocumenteerd, goed geschreven en een zeer sfeervolle schets van de multiculturele samenleving die in Zeeland bestond in de Romeinse tijd. Onze museumwinkel zal het boek in het assortiment opnemen’.
Prof Ruurd Halbertsma (Curator Klassieke Afdeling, Rijksmuseum van Oudheden).  okt. 2013

Martinus, wat heb je toch een prachtig boek geschreven: Je geeft een prachtige omschrijving van de omgeving en ik leefde helemaal mee met met Freio en Iden. Dank je wel voor deze mooie belevenis.
Nicole Pluim, febr. 2014

Nehalennia in een ruk uitgelezen. Een prachtig verhaal, heel beeldend. Dit moet verfilmd worden…. maar eerst moeten natuurlijk heel veel mensen het boek lezen!
Wilbert van der Post, dec. 2013

Een spannend verhaal ook voor de ‘oudere’ jeugd, de historische gegevens die je hebt gebruikt komen goed tot zijn recht, bovendien geeft het verhaal inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van een jong persoon. Al met al een prachtig verhaal.
Ari van Steenbergen, nov. 2013

‘Mooi boek over een bijzonder onderwerp!
Marja Käss, nov. 2014

Reacties zijn gesloten.