Nehalennia

NEHALENNIA de steen van Freio

Dit boek bestaat uit twee delen.

Deel 1: NEHALENNIA het laatste offer

Het is de derde eeuw na Chr.  De streek die nu Zeeland heet, wordt geteisterd door stormvloeden en brute invallen van de Franken. De Romeinen trekken weg uit het gebied. Freio is veertien jaar en moet voor de boerderij van zijn ouders zorgen en zijn familie beschermen. Zijn vader Paluso is per schip vertrokken voor een gevaarlijke reis. Freio gelooft heilig dat NEHALENNIA, beschermgodin van de zeevaarders, de enige is die Paluso veilig thuis kan brengen. Om haar gunstig te stemmen moet hij Godin een offersteen aanbieden. Freio staat voor een onmogelijke opgave, want alleen rijke handelaren kunnen zo’n steen betalen en Freio is een arme boer…

Dan verschijnt het mysterieuze meisje Iden. Waar komt ze vandaan? Kan ze niet spreken omdat haar verhaal te erg is voor woorden? Kan Iden Freio helpen om een offersteen te bemachtigen?

Deel 1 kwam tot stand met hulp van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland in Middelburg, en van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Nehalennia de steen van Freio - jeugdboek - Martinus de Kam

Deel 2: NEHALENNIA  de gelofte

Zeeland, 1995. De grote droom van Freek van Oosten is: archeoloog worden. In de boerderij op Noord-Beveland bewaart hij zijn verzameling oude voorwerpen.Als het kostbaarste stuk uit zijn collectie, een offersteen uit de Romeinse tijd, wordt gestolen, gaat hij samen met zijn vriendin Jippe de dader opsporen. Hun speurtocht leidt naar een vervallen boerderij. Welk drama speelt zich daar af, en is de steen uit Freeks collectie wel het belangrijkste waar hij en Jippe naar op zoek zijn?In dit boek komt de geschiedenis tot leven: de tijd waarin de Romeinen vertrokken en Zeeland bijna van de kaart verdween. En hoe de steen van Freio zeventien eeuwen later op wonderbaarlijke wijze werd teruggevonden.

NEHALENNIA, de steen van Freio (Kirjaboek, 2023)
Herziene uitgave van ‘De steen van Freio’ (Kirjaboek 2016)
Paperback

Omslagillustratie: Nicole Pluim
ISBN/EAN 978-94-6008-370-9

Verkrijgbaar in de boekhandel, bij webshops en bij Kirjaboek.

het laatste offer

De steen van Freio: het laatste offer.
Fotodienst Rijksmuseum van Oudheden. 

 

LEZERS OVER NEHALENNIA het laatste offer:

“Prachtig! Spannend en interessant. Mooie sfeer van die mysterieuze 3e eeuw na Chr. Dat rijzende water, het vertrek van de Romeinen, de bevolking die op de schorren en in de moerassen probeert te overleven, de strooptochten van de Franken, en daartussendoor dat mooie verhaal van die altaarsteen. Chapeau!”
Rob Ruggenberg, aug. 2014.

‘Ik heb het net in één adem uitgelezen, geweldig!’
Anneke Wiltink, okt. 2013

‘Ik heb erg genoten heb van je boek Nehalennia: het is goed geschreven en je wordt helemaal in het verhaal gezogen’.
Johanna Kruit, okt. 2013

Goed gedocumenteerd, goed geschreven en een zeer sfeervolle schets van de multiculturele samenleving die in Zeeland bestond in de Romeinse tijd. Onze museumwinkel zal het boek in het assortiment opnemen’.
Ruurd Halbertsma (Curator Klassieke Afdeling, Rijksmuseum van Oudheden).  okt. 2013

‘Martinus, wat heb je toch een prachtig boek geschreven’.
Nicole Pluim, febr. 2014

Een spannend boek,  een prachtig verhaal.
Ari van Steenbergen, nov. 2013

‘Mooi boek over een bijzonder onderwerp!
Marja Käss, nov. 2014