WAT JE NIET GELOOFT… (recensie Nehalennia in boekenbijlage)

nehalennia_300Boekenbijlage
“Wat je niet gelooft, bestaat niet…”
25-maart-2014 | Categorie: Jeugdboeken
Nehalennia. Het laatste offer – Martinus de Kam – de Drukkery/Schrijverspodium – 120 blz.

In de derde eeuw na Christus is het leven in Zeeland zwaar. Het zeewater stijgt, de Franken vallen keer op keer aan en de beschermers van de Zeeuwen: de Romeinen, trekken weg. Er moet geld verdiend worden in het gezin van Paluso en Lyna en vader Paluso gaat aan het werk op een schip. De oudste zoon van het gezin, Freio, een 14 jarige knul, moet nu het huis en het gezin beschermen. Dat houdt in dat er gejaagd moet worden, dat er handel gedreven moet worden, maar ook de zorg voor opa en moeder en Freio’s broertje en zusjes komt voor zijn gevoel op zijn schouders neer. Hij neemt al heel snel de rol van zijn vader over. Hij is immers, op grootvader na, de oudste man in het gezin. Dat lukt hem heel aardig, maar de blijvende druk en angst over de veiligheid van zijn vader legt een grote druk op hem. Heeft de schipper wel de gelofte aan de godin Nehalennia afgelegd? Zonder deze gelofte zal het schip verongelukken, daar is iedereen heilig van overtuigd.

Op een dag vindt Freio een meisje, dat is aangevallen door de Franken. Hij redt haar en neemt haar mee naar huis. Ze blijkt een fijne aanvulling op hun gezin te zijn, door haar wijsheid en haar moed. Iden, zoals ze heet, bewijst dat ze niet zomaar onder de voet gelopen kan worden, als Freio een offersteen laat maken voor de godin. Na een gesprek met de eigenaar van het schip heeft hij een besluit genomen: hij wil hoe dan ook zijn vader veilig thuis krijgen. Iden helpt hem hierbij en samen trotseren ze veel moeilijkheden.

Nehalennia is een spannend jeugdboek voor de oudere jeugd. Het neemt je op prettige wijze mee naar het verleden. De vele moeilijke namen maken het boek niet heel eenvoudig te lezen, maar het verhaal is pakkend genoeg om goed door te lezen. Het maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk in die tijd het geloof in Goden was.

Martinus de Kam heeft het verhaal pakkend geschreven en maakt het zo prettig om je te verdiepen in de geschiedenis van Zeeland. Een spannende geschiedenis, mooi beschreven. Het boek heeft korte hoofdstukken en een woordenlijst, die helpt duidelijk te maken waar het een en ander voor staat.

Kirstin Rozema